Szerző: | 2020. szept. 01. | 0 hozzászólás

Milyenek a hálós csipkék, vagyis a háló alapú csipkék? Csakúgy mint a szalagcsipkéknél ez a kifejezés is a készítési technikára utal. A fényképek alapján, majd látni fogod, hogy vannak nagyon becsapós minták.

Egyszerű esetben a csipke rajzolatán, mintáján könnyen felismerhető a hálós szerkezet. Valamilyen háló alapból kialakulnak a különböző mintaelemek. A torchon csipke egészveréses hálójából, egy-egy háromszög, négyszög vagy legyező forma, levelek és pókok. A tüll csipke hálójából például, virágok, levelek és indák.

A háló alapú csipkék készítési módja eltér a szalagcsipkék készítési módjától. Az orsók számában is nagy különbség van. Míg a szalagcsipkék viszonylag kevés számú párral (kb.: 4-10 pár) készülnek, addig a háló alapú csipkékhez, a csipke szélességétől és a fonál vastagságától függően, akár több száz orsópár használata is szükséges. A készítés során nem egy dolgozópárral haladunk cikk-cakk vonalban, hanem mindig a legfelsőbb pontból indulunk jobbra vagy balra, átlós irányba, lefelé. Ha a sor végére érünk, félre kell tennünk a z orsókat és ismét fentről kell indulnunk lefelé.  A hálós csipkék készítésekor nincs szükség horgolótűre és bekötésekre, ellenben, nagyon sok gombostűt használunk és sok idő telik el a párok, verés nélküli pakolásával.

Sokféle díszhálót ismerünk. Ezek közül a legismertebb, a rózsaháló, avagy a rózsaverés. A rózsaverésnek is több féle mintája létezik, de ezeket külön cikkben mutatom meg. A rózsaháló négyzeteiben az úgynevezett kalodák (mintás négyzetek) sakktábla szerűen helyezkednek el. 

Az orosz csipkékre jellemző, gyönyörű és rafinált díszhálók, valójában fonatok. A fonatos csipkék külön csoportot alkotnak, de készítésük logikája inkább a hálós csipkékhez áll közelebb, mint a szalagos csipkékhez. A fonatos csipkéket külön írásban ismertetem.

Ahogy az elején ígértem, lássunk itt egy igazi különlegességet, a Christiane csipkét. A csipke mintáján, jól látható szalagokat találunk, mégis inkább a háló alapú csipkék készítésével rokon, ha klasszikus értelemben, nem is hálócsipkéről van itt szó. Maga a szalag úgy készül, hogy az egyik oldalán folyamatosan belépő párok érkeznek, a másik oldalán pedig kilépnek párok. Így a szalag nem a hagyományos cikk-cakk vonalon mozgó dolgozópárral készül. A hullámzó szalagvonal között megjelenő négyzetek, pedig teljes egészében a hálós csipkék négyzeteinek készítési módjával egyezik meg.

A vertcsipke készítésében éppen az a sokféleség a csodálatos, hiszen rengeteg féle képpen tudunk különböző vagy akár hasonló mintákat kialakítani.

A blogposzt szerzője:

Fáyné Tornóczky Judit

Csipkekészítő, oktató, a CsipkE-SULI megálmodója

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legutóbbi írásaink