Szerző: | 2020. júl. 24. | 0 hozzászólás

Csipkeveréshez, milyen gombostű felel meg legjobban?

Néhány szempontot érdemes figyelembe venni:

  • Rozsdamentes: Ha bármi nedvességet kap a tű (pl. keményítésnél), akkor se fogja meg a csipkét. A rozsdafoltot nem lehet eltávolítani maradéktalanul.
  • Vékony. A vastag tűk túl nagy lyukat hagynak a kitűzés helyén, a csipkében, a kartonban és a párnában is. Nehezebb beszúrni és gyakran vasból készülnek, vagyis nem rozsdamentesek. A legjobbak 0,6-0,4 mm-esek.
  • Kisfejű. Habár a nagyobb színes fejű gombostűket könnyebb beszúrni, mégsem alkalmasak akkor, ha a tűket teljesen be kell nyomni a párnába, mert túlságosan kiállnak és akadályozzák a munkát. Akkor sem felelnek meg, ha kicsi, finom csipkét készítünk, ahol szorosan egymás mellett helyezkednek el a kitűzési pontok, mert nem férnek el egymástól. A legjobbak a kis, fémfejű tűk.
  • Közepesen hosszú. Legyen olyan hosszú. hogy kényelmesen meg lehessen fogni, de ne legyen annyira nagy, hogy könnyen elferdüljön. Az ideális hosszúság a 35 mm.

Érdemes egyféle gombostűt vásárolni. Biztosan lesz olyan munkád, amibe több doboz gombostűt fogsz beszúrni. Amennyiben mégis használsz különböző tűket, figyelj arra, hogy a gombostűs dobozaidba, párnáidba, ne keverd őket össze!

A blogposzt szerzője:

Fáyné Tornóczky Judit

Csipkekészítő, oktató, a CsipkE-SULI megálmodója

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legutóbbi írásaink