melyik-a-színefonákja_optimized

Minden textilnek van színe és fonákja. A szövött kelméktől kezdve, a kötött-hurkolt anyagokon át, a hímzéseknek és csipkének is. A textilek színe általában szebb, fényesebb vagy egyenletesebb, mint a fonákja.

A csipke egy áttört, lyukacson anyag, aminél az a cél, hogy mindkét oldala szinte teljesen egyforma legyen. Ennek ellenére van színe és van fonákja. Gondolj csak bele, amikor eldolgozod, vagy ha véletlenül elszakad vagy elfogy egy szál és meg kell toldanod, óhatatlanul is kerülnek bele csomók. Ezeket még a párnán teszed rá. Vagyis arra az oldalára, ami a párnával érintkezik, nem tudsz csomót tenni. Így a csipke fonákja az, amin dolgozol, amit munka közben látsz.

A csipke színe a párnával érintkező oldala. Ez mindig simább, mint a fonákja. Próbáld csak ki, amikor leveszed a kész csipkét a párnáról, hogy végig simítod rajta az ujjaidat, érezni fogod, hogy a párna felöli oldala egyenletesebb.

Mindezt azért fontos tudnod, hogy megfelelően tedd fel mindig a mintát a párnára. Figyelned kell, ha egy aszimmetrikus mintán dolgozol, például egy betűt készítesz. A mintát ilyenkor megtükrözve kell a párnára tenned, vagyis munka közben a minta hátulját vagy tükörképét kell látnod.

A szimmetrikus minták nem okoznak gondot, hiszen azokat elkészítés után bárhogy forgathatod.

Tanuld meg a csipkeverés alapjait online!

Kezdőknek szóló tanfolyamaink már elérhetőek!

Jelentkezek a tanfolyamra!