szélcsipke_optimized

Métercsipkének nevezünk minden olyan csipkét, amit méterszámra lehet készíteni. Egy egyenes vonal mentén, újra és újra ismétlődik benne a minta. Lehet szélesebb vagy keskenyebb, az 1-2 cm szélességtől egészen az arasznyi szélességig változhat a mérete.

Ezeket a métercsipkéket 3 féle képen dolgozzák fel az anyagra. 

Az első esetben, ha a textilt szétvágjuk és a két szél közé bevarjuk a csipkét, akkor betétcsipkének nevezzük. Ilyenkor átlátunk a csipkés részen, itt megtörik az anyag folyamatossága, átláthatatlansága. A betétcsipkéknek mindkét széle általában egyenes, hogy könnyebb legyen bevarrni a textil szélek közé.

A második lehetőség, hogy a textil szélére, mintegy lezáró dísz kerül fel a csipke, ekkor beszélünk szélcsipkéről. A szélcsipke egyik széle szinte mindig egyenes, ezen a vonalon varrjuk fel az anyagra. A másik széle pedig általában hullám vonalú vagy cikk-cakkos. Ez a mozgalmas szél jobban kiemeli a csipke mintáját és az anyag széle ezáltal is díszesebbé válik.

A harmadik megoldás pedig az, amikor az anyagra rávarjuk a csipkét. Gyakran a betétcsipkéket egymás mellé szorosan varrják fel, így díszítve a textilt. Ha pedig szélcsipkét varrnak az anyagra, akkor azt mindig csak az egyenes vonala mentén varrják, akkor is, ha szorosan egymás mellé kerülnek a csipkecsíkok. A szélesebb szélcsipkékből gyakran fodrokat készítenek. A rávarrás során a csipke hátterében látszik az alapanyag is. 

Ha az utolsó felhasználási módot alkalmazod, gondosan kell megválasztanod a csipke színét, mintáját és a fonal vastagságát, hogy a csipke valóban díszítsen és ne olvadjon bele az alapanyagba.

Tanuld meg a csipkeverés alapjait online!

Kezdőknek szóló tanfolyamaink már elérhetőek!

Jelentkezek a tanfolyamra!