Amikor hosszabb, akár több méter csipkét szeretnénk készíteni, érdemes henger alakú párnán dolgozni. Hiszen a henger forgatásával folyamatosan tudjuk készíteni a csipkét. A folyamatos munkához az szükséges, hogy a mintarajzot végteleníteni tudjuk a párnán. Ez azt jelenti, hogy olyan hosszú mintakartont kell készíteni, ami körbe éri a párnát, úgy hogy a mintaegységek éppen egész számra jöjjenek ki.

Mit jelent ez pontosan?

Minél nagyobb mintaelemekből áll egy csipke, annál nehezebb,
hogy pont úgy érje körbe a párnát, hogy amikor elkezdjük feltűzni a kartont egy minta elejével, a körbeérés után, éppen egy minta végével találkozik. Ha apróbb mintaegységekről van szó, ezt könnyebb kivitelezni. Például azzal, hogy a párna kerületét tudjuk egy kicsivel növelni, például egy zsebkendő, vagy néhány anyagcsík rátekerésével. (Felső képen látszik a “csalásunk”.) De ha nagyobb karéjos mintáról van szó, és annak éppen nem találkozik össze az eleje a végével, akkor ez nem ad megoldás. (Az alsó képen nem illeszkedik a két minta.)


Mit lehet ilyenkor tenni?

Ilyenkor két, – nagy karéjos mintánál 3 – db mintakarton készítünk és munka közben folyamatosan toldjuk, illetve cseréljük őket. Úgy vágjuk le a kartonokat, hogy pontosan illeszkedjenek egymáshoz. Amikor egy karton végére érünk, a párnára rögzítjük a következő kartont, pontos illesztéssel és folytatjuk a munkát. A kész csipkéből folyamatosan húzzuk ki a gombostűket, hiszen csak így tudunk hosszú csipkét készíteni, hogy menet közben már vesszük is le a párnáról. A lényeg az, hogy mintától függően, legalább 10 cm-nyi csipke mindig legyen kitűzve még a párnán, vagyis csak 10 cm-en túlról szedjük a ki a gombostűket.

Én akkor is ezt a módszert alkalmazom, ha apró mintás csipkeszalagot készítek. Egyszerűbbnek és gyorsabbnak találom, mint azzal küzdeni és próbálkozni, hogy a minta vajon körbe éri-e a párnát egész számra.

Minden egyes csipke, oktató anyagában, éppen ezért, a mintakartonon 2 db mintacsíkot adok közre, hogy a kivágásnál és kartonozásnál, mindjárt kettőt tudj előkészíteni. Ez után már csak az a dolgod, hogy úgy vágd el a mintakartonok végét, hogy azok éppen illeszkedjenek két mintaegység között.


Most már tudod mit csinálj, ha a nagy étkezőasztalra szeretnél csipkeszélt tenni.

Sok-sok folyóméter csipkét kívánok neked!

Jó munkát!

Készíts csipkét méterszámra!

Jelentkezz a Csipke-suliba, ahol végigviszünk a csipkekészítés minden lépésén.

Jelentkezek!