A csipkéket sokféle képpen lehet csoportosítani. 

Ha a készítés technikája szerint vizsgáljuk őket, akkor 6 különböző eszközt találunk, amikkel csipkét lehet létrehozni.

Ezek alapján lehet egy csipke horgolt, kötött, varrott, vert vagy csomózott. Sokszor az egyes technikákat még kombinálják is, egy tárgyon belül.

A legismertebb csipkekészítési eszköz, a horgolótű. 

Ma mindenféle figurákat horgolnak, sűrű hurkokkal. Számtalan csillag, angyal, terítő készül horgolással. Dédanyáink lehelet vékony cérnával horgolták körbe zsebkendőiket.

Lehet csipkét készíteni – kötőtűvel. Sokan nem is gondolnák, hogy lehet csipkét kötni. 

A terényi, palóc népviseletnek egyik legimpozánsabb darabja a fodros vállkendő, amit széles, kötött szélcsipke díszít. 

(Terény az a csodálatos kis falu a Cserhátban, ahol mi élünk. :))

Varrótűvel varrják a gyönyörű halasi csipkét. A magyarországi csipkéink közül az egyedüli hungaricumot. Megtervezése és készítési története a XX. század elejére tehető.

A recetűvel “csomózzák” a csipkét. Eleinte egy hálót szőnek, majd ennek lyukai közé varrják a mintát.

Csomózott rececsipkével gyakran az egyházi, főleg katolikus miseruhák díszítésénél találkozunk. Arasznyi széles, szimbólumokkal díszített csipke dekorálja a miseingek alját és ujja szegélyét.

A hajócska nevű eszközzel is csipkét csomóznak. 

A hajócsipke vagy más néven frivolitás, vagy tattoo, újabb keletű csipkekészítési mód. Ma sokan ékszereket készítenek ezzel a kis, zsebben elférő eszközzel.

Könnyen, gyorsan elsajátítható és már nagyon hamar szép eredményei vannak munkáinknak. 

A hatodik technika a csipkeverés.

A vertcsipke készítéséhez szükséges a legtöbb eszköz. Ugyanakkor varázslatos, ahogyan a szálak egymáson keresztezésével, megszőjük a csipkét. A csipkeverő eszközök segítségével lehet a legnagyobb gazdagságban, különböző, mintákat, textúrákat létrehozni. Olyan nagy a variációs lehetőség, hogy sokszor nem is gondolnánk, hogy mindaz, amit látunk vertcsipke.

A vert és a varrott technikával készült csipkéket tartják művészi csipkének. Mindkettő létrejötte a reneszánsz korba nyúlik vissza, ekkor készültek el az első díszítő darabok.

 

A csipke-suli a vertcsipkék birodalmába kalauzol el. Ez a birodalom hatalmas területet ölel fel. Országokon, történelmi korokon, tájegységeken keresztül, számtalan alkalmazási és felhasználási területtel, különböző alapanyagokkal ismertet meg. A vert csipkék világa szinte kimeríthetetlen témát nyújt. 

A következő anyagban bemutatjuk, hogy milyen eszközök szükségesek a vertcsipke készítéséhez.

Kövesd ingyenes anyagainkat vagy jelentkezz már most a csipke-suliba!

Jelentkezek!